DUHOVNA DEDIŠČINA KATAROV

01. februar 2009 ob 16:00

Pedrovo nad Branikom - dvorana

naslovnica Katari Irena Jarc, pedagoginja, prevajalka in raziskovalka duhovnih izročil zahoda, avtorica knjige Duhovna dediščina katarov (2006), nam bo predstavila katarsko in bogomilsko družbeno-versko gibanje, ki se je širilo po Evropi od 11. do 14. stoletja. Privrženci so delovali na področjih današnje Italije, Nemčije, Francije in Španije. Tedanja Rimskokatoliška cerkev jih je proglasila za heretike in tudi dokončno izkoreninila njihovo javno delovanje. Ob slikovnem gradivu bomo spoznali različne gnostične šole, ki so oblikovale duhovno zavest Evrope in postavile temelje za katarsko gibanje: kako so živeli, za kaj so se zavzemali in kako se je končalo oz. nadaljevalo njihovo poslanstvo.

Predavateljica je dipomirala na Filozofski fakulteti, smer pedagogika. V srednji šoli so jo navdihovali antični spisi, posebno Platon in Pitagorejci. V študentskih letih se je srečala s teksti o učenju Hermesa Trismegistusa, Manija in Konfucija. Zaradi želje po globljih spoznanjih nevidnega je veliko potovala po zahodni Evropi in se izobraževala v različnih centrih.

Ko je bila pred dvanajstimi leti na svojem drugem obisku v Pirenejih v Franciji, na področju, kjer so nekoč živeli katari, je naletela na besedilo, ki ga je napisal prijatelj zadnjega katarskega škofa Antoina Gadala. Navdahnjena nad avtentičnostjo opisa je zadnja leta posvetila študiju tega področja.

Knjigo Duhovna dediščina katarov boste lahko tudi kupili, cena s popustom 20 evrov (redna cena 25 evrov).
Prispevek za predavanje: 5 evrov