Mag. Dušica Grgič: SAM/SAMA Z OTROKOM - ponovitev uvodnega srečanja

06. marec 2010 ob 09:00

Pedrovo nad Branikom - atelje v hiši

NI POMEMBNO, KAJ SE NAM V ŽIVLJENJU ZGODI.
POMEMBNO JE, KAJ NAREDIMO S TEM, KAR SE NAM JE ZGODILO!

Skupina je še odprta za nove članice/člane: Veliko družin se je v zadnjih desetletjih znašlo na razpotju, na katerem se do tedaj skupna pot partnerjev razide. Starševstvo pri tem prinese povsem nove izzive, otroci pa se velikokrat znajdejo z eno nogo na eni, z drugo pa na drugi poti in velikokrat zmedeni, ker ne znajo hoditi – po obeh! Roditelja sta pred novimi nalogami, notranjimi boji in soočanjem s samim seboj: z osebnim razočaranjem, prizadetostjo, jezo, žalostjo strahom, nemočjo pred nalogo, na katero se niso pripravili.

Kako si na novo organizirati življenje in se spopasti z izgubo? Kako pri tem pomagati otrokom pri njihovi bolečini izgube in sprememb, ki jih razveza staršev prinese v njihovo življenje? Kako se spopasti z jezo, prizadetostjo in občutkom, da je le eden »kriv« za tako drastične spremembe v družini? Kako se dogovoriti in izvajati stike med otrokom in staršem, ki ne živi več z njimi? Kje in kako najti moč za vse odgovornosti in bremena, ki se na enkrat spustijo na pleča roditelja, ki dobi otroke v nego in oskrbo? Kako in kje preživljati čas z otroki, ko pridejo na obisk? Kako na novo vzpostaviti stik in komunikacijo, kot starša, z bivšim partnerjem ko je še ostalo toliko odprtega v partnerskem odnosu? Kaj narediti, ko oče ne plačuje preživnine in zahteva stike? Kako ravnati, ko mati vpliva na otroka in se izogiba stikom otroka z očetom? Kako se sproprijeti z vsemi spremembami ob družinskih praznovanjih in praznikih? Kako v teh kriznih časih sprejeti, kar je življenje prineslo kot izziv in možnost za rast, spoznavanje sebe, ustvarjalnost in biti otroku pri tem vzor?

Odgovore bomo iskali na predavanjih in delavnicah, ki jih je pripravila mag.Dušica Grgič.

Po uvodni teoretični predstavitvi, se bomo skozi samoopazovanje in delitev z drugimi srečali s seboj, svojimi mislimi, čustvi in ravnanji in se učili prisluhniti tudi drugemu in ga razumeti. Iskali bomo nove poti razumevanja in ravnanja in preverjali pripravljenost, da stopimo na njih in da sebi in otrokom olajšamo privajanje na nove življenjske okoliščine.

Zadnji del delavnice bomo namenili tehniki sproščanja in se praktično učili spoprijemanja s stresom.

Teme:
1. Dan po tem – nič ni več, kot je bilo – za nikogar izmed nas
2. Otrok med nama - stičišče ali most? (stiki)
3. Odnosi z drugimi družinskimi člani (stari starši), družinska praznovanja, počitnice
4. Življenje teče naprej - nova družina, polbratje-polsestre – pogled v prihodnost

Srečanje vseh, ki čutijo, da potrebujemo tovrstno oporo, bo ponovno v soboto, 6. marca 2010, od 9.00 - 12.00. Po delavnici se boste lahko z voditeljico tudi osebno pogovorili ali dogovorili za individualno srečanje.

mag. Dušica Grgič Mag.Dušica Grgič, je diplomirala iz psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Vseskozi se je izobraževala na področju svetovanja in psihoterapije. Zaključila je izobraževanje iz realitetne terapije, osnov sistemske družinske terapije, komunikacijski trening in nevrolingvistično programiranje, podplomski študij iz psihoterapije na Medicinski fakulteti, ter podplomski študij duševnega zdravja v skupnosti, zaključila je izobraževanje za voditeljico seminarjev pri Jesperju Juulu in pred leti pridobila licenco za supervizorko na področju socialnega dela.

Delala je v vrtcu, na osnovni in srednji šoli, nekaj let kot sodelavka pri Klicu v duševni stiski - še najdalje pa na centru za socialno delo, kjer se je največ ukvarjala z družinsko problematiko, z ljudmi s težavami v duševnem zdravju in družinami v krizi (ob razvezi).

Je soustanoviteljica Svetovalnice Fužine, ki jo je vrsto let tudi vodila. V tem času je organizirala nekaj konferenc, namenjenih družinski problematiki in socialnem delu v skupnosti - z mednarodno zasedbo sodelavcev. Zadnja leta dela kot svetovalka, voditeljica skupin in delavnic za starše, ki živijo sami z otroki, kot supervizorka, predavateljica na Šolah za starše in drugod.


Za vse podrobnejše infomracije lahko mag. Dušico pokličete na tel. 051 244 893; že pred srečanjem je možen individualni pogovor. Če imate v času srečanja težave z varstvom otrok, sporočite, morda lahko pomagamo.

Prispevek za uvodno srečanje: 15 evrov

Prijave do 5. marca 2010 do 12. ure na tel. 05 30 57 610 ali info@abram.si.