ŽAR NOVE PESMI - ustvarjalno druženje za ljubiteljske pesnice

26. junij 2010 ob 09:00

Pedrovo nad Branikom - dvorana


Glas poezije je v današnjem hrupnem svetu nežen in krhek, redke so priložnosti, ko lahko v polnosti zaživi svoje poslanstvo. Je pesem napisana za eno samo osebo, ji bo prisluhnila skupina ali morda množica ljudi? Ali me je strah odzivov in različnih mnenj? Se bojim in si hkrati zelo želim, da bi se moja notranjost odstrla? Kako me pesem spreminja in kako drugi pesniki spreminjajo mene? Koliko lahko beseda, omejujoča v svojem izrazu, resnično prenese pisanost in širjavo mojega duha?

Dan za ljubiteljske pesnice odpira in išče odgovore na številna vprašanja, ki so skupna vsem ustvarjalcem. Rast, soočenje, novi izzivi, druženje, izmenjava mnenj, učenje, sprostitev.

Vsebino sestavljajo tri delavnice pod vodstvom goriških pesnic, ki nas bodo s svojo lastno izkušnjo spodbudile, da zapustimo utečene poti in se odpravimo na pesniški izlet v neznano.

Peter Abram - barvni lesorez


Program:

8:30 – Zbiranje
9.00 - Uvodna predstavitev
9.30 – Vita Žerjal Pavlin: Pesem, ki se preobraža
11.00 – odmor
11.15 – Maja Vidmar: Med presledki
13.00 – kosilo
14.30 – Vida Mokrin Pauer: Mahniti jo kam drugam
16.00 – odmor
16.15 – zbiranje in izmenjava vtisov
18.00 - zaključek


Vse udeleženke in mentorice imajo konec avgusta 2010 literarni večer s pesniško gostjo in koncertom v cerkvici. Če se bo nabralo dovolj prispevkov, bomo izdali zbornik.


Srečanje vodita in koordinirata Polona Abram, dipl. režiserka in dramturginja, vodja dologletnega literarnega krožka za osebno rast pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Nova Gorica, ter Katjuša Trampuž, novinarka, voditejica raznovrstnih srečanj in tudi sama pesnica.


Več o delavnicah:

Vita Žerjal Pavlin: PESEM, KI SE PREOBRAŽA

Koliko je novonastala poezija povezana s tisto, ki jo beremo? Katera poezija podžiga naše pesniško netivo, da zažari nova pesem? Ali so podobe, ritmi, melodije drugih pesnikov in pesnic lahko spodbuda za nastanek iz naše izkušnje in prepričanj izrasle pesmi? Ali na nas
(ženske) bolj vpliva poezija moških ali žensk ali pa je pomembna predvsem vanjo zajeta pesniška energija, ki je blizu naši? Dovolj vprašanj za presojo in možen pesniški izraz ob izbranih pesmih.

Vita Žerjal Pavlin je svojo prvo pesniško zbirko izdala ob zaključku gimnazije v Novi Gorici. Po končanem študiju slovenščine in novinarstva je po kratkem službovanju na televiziji postala srednješolska učiteljica slovenščine v Ljubljani. Do leta 2000 je napisala več recenzij pesniških zbirk. Je občasna presojevalka dijaške literature. Drugo pesniško zbirko je izdala leta 1997, od takrat pa se je bolj kot pesnjenju posvečala študiju - leta 2007 je postala doktorica literarnih ved.

Maja Vidmar: MED PRESLEDKI

Nekako do tridesetega leta sem si želela vedeti, kaj je res, potem, po rojstvu prvega otroka, pa sem želela vedeti, kaj deluje, kar me je peljalo predvsem v raziskovanje same sebe. V okviru tega poguma in strahu je nastajala moja poezija, ki vam jo bom predstavila kot iztočnico za pogovor o vsem. Gotovo tudi pogovor o pesniški “blokadi” in identifikaciji. Iztočnice bodo tudi verzi udeleženk in poigrali se bomo s pisanjem po modelu.

Maja Vidmar je rojena leta 1961, doma je iz Nove Gorice in živi kot svobodna književnica v Ljubljani. Do zdaj je izdala pet pesniških zbirk in en izbor. Za knjigo Prisotnost je prejela Jenkovo nagrado, Nagrado Prešernovega sklada in dunajsko štipendijo v okviru Grosser Preis für osteuropäische Literatur. Prejela je Premio Letterario Internazionale Trieste Scriture di Frontiera dedicato a Umberto Saba 2007 in za knjigo Sobe Nagrado mreže gradova književnosti 2009. V tujini je izšlo šest knjig njene poezije.

Vida Mokrin Pauer: MAHNITI JO KAM DRUGAM

Ko se zavemo neskončnosti pogledov in pristopov, iz predalov bolečin poletimo v igrivo poezijo. Tako pretočnim se nam vse bolj spontano razkrivajo mnogovrstni pomeni v besedah, jeziku, odnosih. Ustvarjanje z navdihom je radoživa ljubezen s kozmičnim ... Najprej vam bom - ker vam bo gotovo blizu - pripovedovala svojo zgodbo o spreminjanju iz plašne punčke in sočustvovalke v težki, resni literaturi - v ustvarjalko vse bolj osvobajajoče literature. Nato boste z vživljanjem in sproščanjem"negativnih" čustev pisale kratke pesmi na razne naslove, npr. "Jaz sem besna glista". Na koncu pa, bomo videle, kako bomo čutile - ali se zabavati s pisanjem super humornih (tokrat s pogledom od daleč!) pesmi na prejšnje naslove, ali jo mahniti kam drugam ...

Vida Mokrin-Pauer: pesnica in pisateljica za odrasle in otroke; 16 knjig, od teh dve zvočni na CD-ejih; prevodi pesmi izšli v 10 jezikih, nastopala v 10 državah, nominirana za jenkovo in veronikino nagrado; univ. diplomi iz primerjalne književnosti in iz bibliotekarstva. Vodi lit. delavnice za odrasle in otroke. Doživetje umiranja, hoje po žerjavicah, potovanja po Aziji, diplome iz reikija in esenskega zdravljenja in mednarodna iz refleksoterapije pa tečaji iz Domančićevega zdravljenja, transcendentalne meditacije in avtohipnoze in knjige in filmi o vesolju in kvantnosti – so jo pripeljali v kvanten pogled na svet, kjer »gosenica izginja, da se še v metulja spreminja.«

Prijave:

Na telefon 05 30 57 610 ali e-naslov info@abram.si pošljite ime, priimek, naslov, e-naslov in telefon za stik. Ob prijavi pošljete še tri svoje izbrane pesmi, ki jih bodo dobile mentorice, pa tudi vse ostale udeleženke.


Prispevek:


30 evrov ob prijavi in nakazilu do 20. junija 2010

Nakazilo pošljete na
Ustvarjalno središče Abram
Branik 243, Branik
TRR 0475 0000 1385 793
Zadeva: Žar nove pesmi


Kasnejše prijave 40 evrov

V ceno so poleg vseh delavnic vključeni še kosilo in napitki ob odmorih. Priporočamo se za popestritev skupne mize z domačimi sladicami in sadjem.


VABLJENE!