Romana Ercegovič: BELA BIZONKA

26. september 2010 ob 15:00

Pedrovo nad Branikom - prizorišče v naravi


Obredna predstava Bela Bizonka je nastala po motivu ene najlepših indijanskih legend. Po izročilu se je Bela Bizonka prikazala plemenu Lakota in ljudi popeljala na pot lepote. Naučila jih je svetih obredov (med njimi obred svete pipe), jim razkrila prerokbo o preobrazbi sveta in jim obljubila, da se bo vrnila v času velikih težav človeštva. Takrat naj bi prišla, da nas spomni na modrost srca in na odgovornost za ustvarjanje harmonije na Zemlji. Romana hkrati pripoveduje intimno zgodbo ženske, njenem hrepenenju po svetosti in lepoti v svojem življenju. Skozi zgodbo prodira v globino svojega bitja, svojih sanj, svoje avtentičnosti.

Bela bizonka

O pomenu sanj in vizij pravi: »Mnogi mislijo, da je svet domišljije le za otroke in umetnike. Čas, ki si ga vzamemo za tišino, domišljijo, odpira pot v svet notranjosti, v druge dimenzije. V sodobni družbi človekovo vrednost določamo glede na inteligenco in storilnost. In vendar nam postaja jasno, da se stari temelji počasi in vztrajno razsuvajo. Nova perspektiva za razvoj človeštva je modrost srca. Indijanci so rekli, da le tisti, ki ima čas za sanje, najde modrost. Kako bomo ustvarili boljšo prihodnost, zase in za svet, če si je ne znamo predstavljati?«

Romana Ercegovič Romana Ercegovič je samostojna ustvarjalka na področju kulture, magistrica na področju obrednega gledališča. Po končanem študiju dramaturgije na AGRFT v Ljubljani se je odločila za samostojno gledališko pot. Sledila je svoji viziji o gledališču. Želela je ustvarjati predstave, ki vzbujajo občutenje lepote magičnosti insvetosti bivanja ter zdravilno povezanost s seboj, soljudmi in naravo. Ustanovila je Studio za raziskovanje obrednih oblik gledališča in se posvetila odkrivanju globin človeka in narave. Skozi raziskovanje arhetipskih in mitoloških vsebin, kakor tudi zgodovine in modrosti starodavnih ljudstev, je zbirala nitke, iz katerih so se postopoma začele tkati predstave Molitev Zemlji, Elektra, Bala Bizonka, Marija Magdalena... Ukvarja se tudi z otroškim gledališčem in pisanjem za otroke.


Več o njej si lahko preberete na njeni spletni strani http://www.ritual-theatre.com/.


Zbiranje gledalcev pred cerkvico na Pedrovem - od 15.00 do 15.30.
Ob 15.30 odhod na prizorišče, ki je od vasi oddaljeno 15 - 20 minut lagodne hoje. Po zaključku predstave se skupaj vrnemo v vas, kjer bo sledilo še družabno srečanje in pogovor z ustvarjalko, ki ga bo vodila Katjuša Trampuž.


Prispevek:

odrasli - 15 evrov
otroci in mladostniki do 18. leta - 7 evrov

V primeru slabega vremena bo predstava v dvorani.