dr. Milko Novič: TASMANIJA, DEŽELA "TAM SPODAJ"

27. februar 2011 ob 15:00

Pedrovo nad Branikom - dvorana

Dr. Milko Novič, pionir gojenja sivke na Krasu in voditelj številnih delavnic o njeni uporabi, spodbujevalec povezovanja pridelovalcev zelišč in dišavnic, zagovornik celovitega, naravi prijaznega razvoja kraškega podeželja, nam bo tokrat predstavil svoje vtise ob srečanju z oddaljeno deželo, ki je zaznamovala njegovo življenje in od katere se lahko tudi mi "tu zgoraj" veliko naučimo. Takole napoveduje svoje predavanje:

"Če bi me pred desetimi leti kdo vprašal za Tasmanijo, bi ga verjetno le debelo pogledal… Potem je minilo teh deset let in danes nosim Tasmanijo neprestano s seboj. “Tam spodaj” sem bil že trikrat, v letih 2003-2004 celo leto. Tja doli me je peljala želja po kvalitetnem raziskovalnem delu na tamkajšnji univerzi (University of Tasmania), ne da bi vedel, da me bo vsaj tako kot raziskovlano delo prevzela eksotična lepota otoka. In mir. Na začetku krajši izleti v okolico glavnega mesta Hobart so postajali vse daljši in drznejši. Otok mi je napore poplačeval z enkratnimi doživetji. Kar se mi je zdelo na začetku nemogoče, je kmalu postalo potreba, tudi čakanje sončnega vzhoda na gori Mt Wellington nad Hobartom.

Aboriginska umetnost s Tasmanije

Čeprav nisem prišel v neposredni stik z obstoječo aboriginsko kulturo, sem se intenzivno seznanjal z odnosom teh avtohtonih prebivlacev do narave, ki se najpristneje odraža ravno v njihovi umetnosti. Danes velja Tasmanija za “naravno državo" (Natural state), "otok navdihov" (Island of inspiration) in nenazadnje kot “svet zase" (A world Apart), vendar ne ločen svet (A World Away). To je svet, ki popotnika sprejme le, če popotnik ve, kaj lahko pričakuje. Za marsikoga, ki sem ga srečal “tam doli”, je postala Tasmanija usodna; enostavno se ni vrnil domov. Tudi sam sem se v letu 2007, po mojem tretjem obisku, težko poslovil… vem pa, da ne za vedno!"

Predavanje bo trajalo pribl. uro in pol. Po odmoru bo priložnost za vse, ki želijo z njim navezati stike. Na voljo za vprašanja v zvezi z sivko, njegovimi prihajajočimi delavnicami in Društvom gojiteljev dišavnic Krasa, ki ga vodi. Njegove izdelke, vključno s svikinim oljem, boste na prireditvi lahko tudi kupili.

Prispevek za predavanje: 8 evrov

Več podatkov o dr. Noviču in njegovih prizadevnajih v našem arhivu http://www.abram.si/dogodki/dogodek/2010020909473290/

Prispevek: 8 evrov