DNEVI STARE GLASBE 2011 - Trio LA PACE: CIARO-SCURO

03. september 2011 ob 20:00

Branik - Tabor pod gradom Rihemberk

Program koncerta skuša na različne načine orisati izjemno živost in raznolikost prve polovice 18. stoletja. Današnji poslušalec baročno glasbo velikokrat doživlja kot zapleteno, togo in preveč "historično". Vse prepogosto je za to odgovorna neprimerna intrpretacija in pomanjkanje znanja ter domišljije. Od leta 1700 do danes se je družba spremenila bolj navidezno kakor pa bistveno - občutja človeškega srvca sama ne sebi pa ostajajo enaka.

TRIO LA PACE

Chiaro - scuro, svetlo - temno. Izraz značilno evropejskega dualističnega pogleda na svet: noč – dan, dobro – zlo, Bog – hudič, življenje – smrt. Že sam tonalni sistem, dur – mol, uresničuje ta odnos, ravno tako počasni in hitri stavki, nanizani drug za drugim. Ali pa harmonska sosledja, njihove napetosti in razvezi.
Vsa ta nasprotja pa imajo še veliko vmesnih odtenkov. Tako lahko subtilno izražajo vsa razpoloženja, ki jih je človeško srce sposobno nositi. Po drugi strani pa igro svetlobe in sence ustvarja baročna želja po izraznosti in veselje do pretiravanja v njej. Slednje je Italijanom očitno prirojeno in podedovano skozi stoletja. V nobenem drugem stilu niso kontrasti tako skrajnostni, ornamentika tako razkošna, virtuoznost tako očitna.


Glasbenice:

Mojca Gal, baročna violina
Kaja Kapus, baročni violončelo
Francesca Benetti, teorba

Program:
Johann Michael Nicolai, Isabella Leonarda, Johann Hieronymus
Kapsberger, Tomaso Albinoni, Domenico Gabrielli,
Francesco Antonio Bonporti

Kako do prizorišča:
Pred cerkvico ni mogoče parkirati, ob vznožju dovozne poti ob cesti na grad lahko le začasno ustavite. Parkiranje za avtomobile je urejeno pred Ošterijo in na drugih parkirnih mestih ob glavni cesti v Braniku. Od tam greste peš po pločniku v smeri gradu Rihemberk, za kar ob lagodni hoji potrebujete 10 minut. Po koncertu ste vabljeni, da se zadržite v Ošteriji ali Gostilni Rahela na Preserjah.


Vstop prost!

Naslovnica kataloga Oglejte si katalog, ki ga lahko v tiskani obliki brezplačno naročite po telefonu (031 310 800 - Barbara) ali na . V njem so predstavljeni glasbeniki, prizorišča in izbrana gostinska ponudba.