dr. Milko Novič: VSE O PRIPRAVI MILA - hladen in vroči postopek

29. oktober 2011 ob 14:00

Pedrovo nad Branikom - dvorana

Priprave na praktični del Izdelovanje domačega mila iz kvalitetnih dišečih olj je neobičajen izziv, posebej pod vodstvom dr. Milka Noviča. Njegove dolgoletne strokovne izkušnje in smisel za humor privabljajo na Pedrovo številne udeležence. Delavnica se iz postopno izpopolnjuje in nadgrajuje. Tako kot na prejšnjih srečanjih se boste praktično sezanili, kako je mogoče sivko in njeno eterično olje uporabiti v izdelkih za lastno uporabo, ki jih je mogoče tudi tržiti. Doma pripravljeno milo se vse bolj uveljavlja – odlikuje se z naravnimi sestavinami, njegovo lastnosti pa lahko prilagajamo svojim potrebam, željam in ustvarjalnemu navdihu.

Teoretični del  Na prvem delu delavnice bomo prisluhnili teoretičnemu predavanju s pomembnimi podatki o postopku, potem pa bo vsak izmed udeležencev določil sestavo vhodnih surovin in ob mentorstvu izpeljal celotno izdelavo mila. Domov odnesete 1,2 kg izdelkov.Čas delavnice: od 14.00 do 20.00.
Tisti, ki se jim bo mudilo, bodo lahko izdelovali milo med prvimi in zaključili delavnico bolj zgodaj.

Domači izdelki Vsak udeleženec bo dobil pisno gradivo, osnovne sestavine in vse potrebne pripomočke: maščobe, NaOH, barvo, palični mešalnik, posodo za mešanje reagentov, tehtnico, lay kalkulator, menzuro, destilirano vodo, dostop do interneta in ustrezna zaščitna sredstva (očala, rokavice). V ceno ni všteto eterično olje sivke in sivkin cvet (olje 6,00€ 10ml, vosek 1€, borova smola 1€). Doplačate lahko tudi karitejevo maslo (5 € za 10 dkg masla).

Najbolj primeren model za milo S seboj lahko prinesete svoje dodatke, ki bi jih radi dodali milu, predvsem eterična olja in cvetje. Obvezno potrebujete le model za vlivanje mila (gospodinje ga uporabljajo za peko kolačev in ga lahko dobite v vsaki trgovini s kuhinjsko posodo) in odejo, v katero boste zavili modelček s svežim milom. Če želite pospešiti postopek, prinesite s seboj svoj palični mešalec, (vsaj) trilitrsko plastično posodo za mešanje in svojo kovinsko skledo za segrevanje sestavin.

Več o dr. Noviču in temi njegovega predavanja o gojenju sivke na Krasu si lahko prebrete v našem arhivu dogodkov ali na www.lavanda.si.

Cena delavnice: 45 evrov
Če pridete v paru in če skupaj delata samo eno količino mila: 25 evrov (za drugo osebo)

Poskrbljeno bo za napitke in okrepčilo.